Matthew Ward.

21 mrt 2022 | nieuws | 0 Reacties

Het moet in januari 1984 zijn geweest. Ergens in Nederland (ik weet echt niet meer waar) was een nieuwjaarsconcert waar GMI, de christelijke platenmaatschappij, tussen de optredens door een verhaaltje hield van wat ons allemaal te wachten zou staan op gospelgebied in 1984. Naast allerlei nieuwe platen werd er aangekondigd dat er dat jaar een concert met Second CHapter of Acts stond aan te komen. In de pauze liep ik, brutaal als ik ben, op Paul Groeneveld van GMI af. Ik vroeg hem of hij al wist waar dat concert zou plaatsvinden. Hij wist het nog niet, dus stelde ik hem voor dat in Gouda te doen. Hij wilde er wel over nadenken. Een paar dagen later belde hij mij op en toen begon het pas echt. Ik mocht dan wel overmoedig hebben gezegd dat ik dat wel wilde doen, maar ik wist niks van het ‘echte’ werk van concertorganisatie. Had wel wat kleinere dingen in kerk en zaaltje gedaan, maar dit was een grote landelijke klus in een sporthal die niks van binnen heeft om een concert te organiseren. Computers waren er niet, laat staan email of whatsapp, geen mobiele telefoons. Alleen een lege sporthal waar podium, licht, geluid, stoelen moesten worden ingehuurd en saaie kleedkamers worden aangekleed. En dan zorgen voor artiesten en crew en vrijwwilligers en rmeer nog zorgen dat er publiek komt. En publiek kwam er. We waren al snel uitverkocht. En ja, dat ging alleen op telefonische reserveringen. Aan de zaal moest de lijst worden gecontroleerd én worden afgerekend. Contant wel te verstaan, pinapparaten waren er niet. Ik durf er niet meer over na te denken hoeveel contant geld we op zo’n avond in huis hadden.
Oh ja, en toen belde Paul me tussendoor ook nog even op om te zeggen dat hij vond dat ik die avond zou moeten presenteren. Oeps… eng…. 2000 man in de sporthal. Wat ga je zeggen? Wat doe je aan? Dat werden opeens belangrijke vragen. Paul belde weer en zei dat dit toch wel heel uniek was en dat ik de Burgemeester maar moest uitnodigen. Vond ik nog enger. Ik weet nog dat ik mijn eigen vader belde om te vragen hoe de aanhef in een officiële uitnodigingsbrief moest zijn voor een burgemeester. Haha., ik wist echt van niks.
En toen de dag zelf…, wat was het spannend allemaal. Podium, licht, geluid, de artiesten, de soundcheck, het diner vooraf, m’n tekst leren, de burgemeester verwelkomen en gaan….
Zoveel mensen, dat er rijen op de parkeerplaats stonden te wachten voor hun kaartje, maar ze werden vriendelijk en snel geholpen door onze enthousiaste vrijwilligersploeg.
Ik durf rustig te zeggen dat het Paul Groeneveld was die me gaandeweg het vak van concertorganisatie heeft geleerd en meer nog de liefde voor dat vak. Helaas is hij al jaren geleden overleden, maar ik ben hem hiervoor nog altijd dankbaar.
Nou heb ik het nog niet eens gehad over het concert zelf. Om nooit te vergeten, 2 lieve zussen en een broer die echt de sterren van de hemel zongen. Kippenvel, ontroering en …. nou ja…. ik heb er zelfs nu nog geen woorden voor. Die broer is Matthew Ward. Hij was bij ons eerste echte grote concert en wat bijzonder dat Matthew er nu ook weer is bij ons 50-jarig bestaan op de MarktAktie. Z’n zussen kunnen helaas niet meer, maar er zijn wel 2 geweldige Nederlandse zangeressen die de sfeer van toen zeker zullen evenaren. En als je het lied kent moet je je eens bedenken wat een feest dat wordt op de markt met “the Easter song”
In 1984 logeerde Second Chapter of Acts in hotel de Zalm dat toen nog bestond. Burgemeester Broekens was zo onder de indruk van hun concert dat hij ze de volgende dag uitnodigde in het Stadhuis. Tijdens de tour in 2018 logeerde Matthew in de Airbnb boven de Zalm. Bij deze MarktAktie in 2022 is de burgemeesterskamer van het Stadhuis Matthews kleedkamer. En de burgemeester van nu Pieter Verhoeve? Die heeft net vandaag laten weten dat hij met zijn hele gezin naar het PaasOntbijt komt.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Jouw verhaal vertellen?

Dat kan natuurlijk, wij plaatsen het graag. Vul onderstaand formulier in en binnenkort wordt jouw verhaal geplaatst

13 + 3 =